Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ



ΑΘΗΝΑ 18-2-2017.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 έλαβε χώρα ενημέρωση διά εκπροσώπου των εργαζομένων εντός του κτηρίου κεντρικής διοικήσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ως γνωστόν, το ναυπηγείο τελεί υπό την διοικητική διαχείριση του Πολεμικού Ναυτικού με το καθεστώς της παραχωρήσεως, με τη σύμφωνη γνώμη ιδιοκτήτη της εταιρίας και κράτους. Κράτος και Διοίκηση Σάφα βρίσκονται στα δικαστήρια για οικονομικές διαφορές που θα δικάσουν τελεσιδίκως τον προσεχή Μάρτιο, αν δεν προκύψουν νέες αναβολές.

Στην ενημέρωση της 17ης Φεβρουαρίου πληροφορηθήκαμε τις θέσεις της κυβέρνησης, αυτές που εμφανίζονται ως θέσεις τουλάχιστον της κυβέρνησης, και τις αναμενόμενες εξελίξεις στο προσεχές διάστημα.  Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης με τη σύμφωνη γνώμη της κατοχικής μνημονιακής κυβερνήσεως που έχει ορίσει ως εκκαθαριστή την εταιρεία Ντίτζικομ. Θα εγκατασταθεί στον Σκαραμαγκά διοίκηση εκκαθαριστών η οποία θα ενεργήσει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ώστε να εισπραχθούν τα φερόμενα ως βεβαιωμένα χρέη του Ναυπηγείου. Χρέη που ιεραρχούνται με πρώτο δικαιούχο το ελληνικό δημόσιο. Το δε ναυπηγείο μετά την εκκαθάριση οδεύει προς τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του σε κομμάτια, όπως εμπορικό και πολεμικό κομμάτι. Αν δεν βρεθεί δηλαδή ιδιώτης να ενδιαφερθεί για το σύνολο της εταιρίας, η εταιρία θα διασπαστεί.

Έναντι της επικείμενης αλλαγής στον Σκαραμαγκά υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποδοχή ή όχι της νέας κατάστασης. Ο ένας παράγοντας είναι ο νυν ιδιοκτήτης Σάφα που σαφώς θα παρουσιάσει τις δικές του νομικές θέσεις και αντιδράσεις. Είναι η ελληνική δικαιοσύνη που θα αποφανθεί μετά την υποβολή της εταιρικής μεταβολής εάν αυτή είναι σύννομη ή όχι. Και τέλος είναι οι Βρυξέλλες μετά των δανειστών για το εάν δέχονται το νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Ήδη σ’ ένα σχέδιο του υπουργείου εθνικής άμυνας για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών μας αεροσκαφών και την προμήθεια νέων οι τοκογλύφοι δανειστές είπαν όχι. Η υποβολή του σχεδιασμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στις Βρυξέλλες θα γίνει στις 8 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους εργαζομένους κάθε άλλο παρά καλές είναι. Ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο από τις Βρυξέλλες στην Ελλάδα λόγω μη έγκαιρης εκκαθάρισης του Ναυπηγείου. Ποια είναι άραγε η θέση των πολιτικών κομμάτων της Βουλής;

Πριν από ένα μήνα ακριβώς είχα δώσει κείμενο ερώτησης σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, δεδομένου ότι το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από τους εργαζόμενους την εξάντληση της κανονικής άδειας του τρέχοντος έτους έως το τέλος του Απριλίου. Η εν λόγω ερώτηση τελείωνε ως εξής:
1)Ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που ζητείται η εξάντληση των αδειών των εργαζομένων έως το τέλος τού Απριλίου;
2)Θα ληφθούν οι δέουσες πρωτοβουλίες ώστε να μην κλείσει το κομβικής σημασίας για την άμυνα τής χώρας Ναυπηγείο, όταν η χερσόνησος τού Αίμου και η Μεσόγειος εισέρχονται σε πολεμικό κίνδυνο;
3)Είναι δυνατόν η εθνική μας άμυνα να εναπόκειται στα παιχνίδια των διεθνών τοκογλύφων;

Μολονότι δεν περιμένω τίποτα από ένα άχρηστο και ανήθικο πολιτικό σύστημα που όποιον συναντά τον καθιστά ωσάν τα μούτρα του, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν σε εργατικό προσωπικό, τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις την απαραίτητη υποδομή και την εγγύηση για την εθνική μας άμυνα, για το Πολεμικό Ναυτικό και για την Ναυτιλία μας. Όποιος θελήσει να πληγώσει τον Σκαραμαγκά θα αντιμετωπιστεί ως προδότης. Αναμένω και θα τοποθετηθώ με απόλυτη ακρίβεια, δίχως εκπτώσεις.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...