Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!!!''ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''!!!!



 Σε μία εντυπωσιακή ρελάνς αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία φαίνεται ότι περνάει η Αθήνα, κάτι το οποίο και διαφάνηκε από δύο σημαντικότατες διπλωματικές πρωτοβουλίες οι οποίες έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ώρες. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 185 ετών από την επίσημη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών υπογραμμίζονται «οι μακραίωνοι και βαθείς δεσμοί φιλίας και εμπιστοσύνης που συνδέουν τους δύο λαούς μας αποτελούν την ισχυρή βάση, επί της οποίας σφυρηλατήθηκαν οι πολυσχιδείς σχέσεις συνεργασίας, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, μεταξύ των δύο χωρών μας και δημιούργησαν μια σχέση διαχρονικής πνευματικής και πολιτισμικής συγγένειας». Δεν παραλείπεται επίσης η αναφορά στο ομόδοξο των δύο λαών και στις «κοινές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες, με πολλές κοινές ιστορικές σελίδες δόξας αλλά και θυσιών», αφού το Βυζάντιο αποτελεί την αφετηρία και των δύο πολιτισμών.
Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού αναφέρεται και η συντονισμένη προσπάθεια των δύο πλευρών σε σχέση με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές σύστημα ενώ υπογραμμίζεται και η πεποίθηση ότι η συνεργασία θα αναπτυχθεί περεταίρω.
Μέσα στα συγκεκριμένα πλαίσια ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με την «σιδηρά κυρία» της ρωσικής διπλωματίας, την πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία να σημειωθεί ότι έχει χρηματίσει και πρέσβης της χώρας της στην Αθήνα ενώ η σχέση της με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πολύ στενή.
Η Ρωσίδα διπλωμάτης εντυπωσίασε με τις δηλώσεις της αφού, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το φιλελληνικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα της. Τα λεγόμενά της ήταν χαρακτηριστικά: «Αισθάνομαι πραγματικά φίλη της Ελλάδος και σας διαβεβαιώνω ότι στη Ρωσία υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και στα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, οι οποίοι είναι ειλικρινείς φίλοι της Ελλάδος και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για την Ελλάδα».
Η Β. Ματβιένκο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τις δύο χώρες τις συνδέουν «πολύ στενοί μακραίωνοι πνευματικοί δεσμοί», ενώ υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο χωρών «σε ένα άλλο ποιοτικό επίπεδο». Η εντολή δε του προέδρου Πούτιν προς την ίδια κατά την επίσκεψή της στην χώρα μας είναι να συνεισφέρει σε μία πολυεπίπεδη ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας μίας προσωπογραφίας του Ιωάννη Καποδίστρια στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ενώ ανέφερε την προσμονή για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στην Νέα Υόρκη το προσεχές διάστημα.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν επαναφέρει την ισορροπία στις σχέσεις Μόσχας-Αθηνών, αφού αμφότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον, με κοινό στόχο τη μη διάχυση της κρίσης της Συρίας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, ο υδάτινος άξονας Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος έχει ως στυλοβάτες της σταθερότητας τον Ελληνισμό και τη Ρωσία, η σχέση των οποίων ακόμα και εάν δεν είναι δυνατόν να είναι θεσμοθετημένα συμμαχικές θα πρέπει πάντα να αποτελούν μία ρεαλιστική επιλογή για την ύπαρξη μίας δικλείδας ασφαλείας, ειδικά σε μία εποχή όπου η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε διάφορες «απονενοημένες» κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση.
Η πιθανή κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου πριν από λίγες ώρες, σε συνδυασμό με την εμπρηστική της στάση ακόμα και εν τω μέσω μίας ειρηνευτικής – έστω και απέλπιδος – προσπάθειας Μόσχας και Ουάσιγκτον, στην ουσία επιβεβαιώνει τη σημασία της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Αναφορικά δε με την πραγματικά εντυπωσιακή επισήμανση-μήνυμα της Ρωσίδας επισήμου, ότι στην Μόσχα κάποιοι θα έκαναν «τα πάντα» για την Ελλάδα, εμείς απλά να υπογραμμίσουμε, ότι παρά τα όμορφα αυτά λόγια τα οποία έχουμε ανάγκη και μόνο να ακούσουμε από κάποιους στο εξωτερικό, ειδικά τώρα που η χώρα μας βάλλεται από «εταίρους» καθημερινά, πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ρωσία όπως και κάθε μεγάλη δύναμη έχει «μόνιμα συμφέροντα» και όχι «μόνιμους φίλους».
Αρκούμαστε λοιπόν στο να επισημάνουμε ότι πράγματι τη συγκεκριμένη περίοδο, πολλά από τα ζωτικά συμφέροντα της Μόσχας πράγματι συμπίπτουν εντυπωσιακά με αυτή της Αθήνας… τα υπόλοιπα θα πρέπει να μας αφήσουν παγερά αδιάφορους αφού τα έχουμε ακούσει στο παρελθόν τα ίδια και σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, και Ρωσικά), πολύ λίγα όμως υλοποιήθηκαν και αυτά που έγιναν έλαβαν χώρα ΜΟΝΟ όταν οι Έλληνες τα κατακτούσαν στο πεδίο της τιμής… μετά ερχόντουσαν απλά οι επικυρώσεις των τετελεσμένων.
Με άλλα λόγια, εάν εμείς δεν φροντίσουμε για το σπίτι μας κι εάν δεν πείσουμε τις μεγάλες δυνάμεις, ότι τα συμφέροντά τους – ή μέρος αυτών – συμπίπτουν με τα δικά μας τότε θα βιώνουμε καταστάσεις Ορλοφικών. Δηλαδή, μόλις οι εκάστοτε «Ρώσοι» έπαιρναν αυτό που ήθελαν, ξαφνικά ξεχνούσαν τους Έλληνες οι οποίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα στίφη των Οθωμανών μόνοι τους.
Το «τα πάντα» αποδεικνύεται στο πεδίο της τιμής και κάτι μας λέει ότι οι Ρώσοι αδερφοί μας ίσως και να κληθούν να το αποδείξουν… ελπίζουμε μόνο να μη γυρίσουν την πλάτη όταν έρθει η στιγμή εκείνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...