Ετοιμάζονται οι λίστες της διαθεσιμότητας, με πρώτους τους εργαζόμενους σε Λοιμωδών, Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων και Παναγία
του Τάσου Τασιούλα

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τα οποία θα προέλθουν τα ονόματα όσων μπαίνουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας. ΣεΛοιμωδών, Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων και Παναγία, χτες το απόγευμα έφτασε έγγραφο από το υπουργείο Υγείας με τη μορφή του κατεπείγοντος, με το οποίο ζητείται από τους εργαζόμενους να καταθέσουν τα χαρτιά τους, εφόσον ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες που δεν μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας ή της κινητικότητας.
Το γεγονός έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους, που βλέπουν πως στο αμέσως επόμενο διάστημα τα ονόματα πολλών εξ αυτών θα ανακοινωθούν στις λίστες διαθεσιμότητας του υπουργείου Υγείας.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι αυτά τα τρία νοσοκομεία είναι στη λίστα εκείνων που συγχωνεύονται, υποβαθμίζονται ή μετατρέπονται σε κέντρα υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Για το ίδιο θέμα οι διοικητές των ΥΠΕ (υγειονομικές περιφέρειες) έχουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Αδωνη Γεωργιάδη, την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο, όπου αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Η περίοδος είναι πιεστική, καθώς όλα τα υπουργεία πρέπει να δώσουν τις λίστες με τα ονόματα των εργαζομένων των φορέων που εποπτεύουν οι οποίοι θα μπουν στη διαθεσιμότητα. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει ακόμη τα ονόματα και στη σύσκεψη της Δευτέρας αναμένεται αυτό να οριστικοποιηθεί.
Οι εργαζόμενοι στο Λοιμωδών, στο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων και στο Παναγία, είναι από χτες το βράδυ στα… κάγκελα, καθώς το έγγραφο για την υποβολή των δικαιολογητικών εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα ήταν ουσιαστικά και η επισημοποίηση των προθέσεων του υπουργείου για την τύχη των εργαζομένων σε αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως αυτές είχαν δει στο προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας.
“Το προσωπικό των νοσοκομείων αυτών έχει εξαντληθεί. Επί ένα χρόνο μας έχουν στην πίεση. Τώρα είναι πλέον δεδομένο ότι μας ετοιμάζουν για τη διαθεσιμότητα. Στις επόμενες μέρες, όπως αποδεικνύεται κι από το συγκεκριμένο επίσημο και κατεπείγον έγγραφο, πολλοί συνάδελφοι θα δουν την πόρτα της εξόδου. Ομως δε θα περάσουν τα πράγματα έτσι”, τόνισε εργαζόμενος του Λοιμωδών, που μίλησε στη Voria.gr.
Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα, επρόκειτο να μετακινηθεί η παθολογική κλινική του Λοιμωδών στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η κλινική παραμένει και λειτουργεί κανονικά.
Οπως έχουν μάθει οι εργαζόμενοι, ο σχεδιασμός του υπουργείου για τα τρία νοσοκομεία είναι να ενταχθεί η παιδιατρική κλινική του Λοιμωδών στο Ιπποκράτειο και η παθολογική στο Παπανικολάου, με το Λοιμωδών και το Αφροδισίων Νόσων να μετατρέπονται ουσιαστικά σε κέντρα υγείας. Το Παναγία αναμένεται να συγχωνευτεί με το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου και να υποβαθμιστεί κι αυτό, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο μελλοντικός ρόλος του. Οι εργαζόμενοι όλων αυτών των νοσοκομείων υπολογίζεται να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας.
Επίσκεψη στα τρία νοσοκομεία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ώστε να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι επίσης ετοιμάζονται για δυναμικές, όπως λένε, κινητοποιήσεις.
Πηγή: voria.gr