Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εσχάτη των ποινών στους στρατηγούς. Να αναμένουμε πανηγύρια στο Αιγαίο;


Όποτε συμβαίνουν τέτοια πράγματα στους γείτονες, συνήθως την πληρώνουν οι Ρωμιοι. Θα δούμε τίποτα “κομμουνιστές” με τσεκούρια; Όχι, δεν έχει απομείνει τίποτα να σφάξουν. Μπορει όμως να δούμε τίποτα επαναστάτες σε φουσκωτά να ρίχνουν ρουκέτες σε ρηζόρτς… Και να ζητάμε και συγγνώμη απο πάνω…

Επεισόδια έξω από το δικαστήριο – Αθωώθηκαν 21 από τους κατηγορούμενους – Ποινές φυλάκισης έως και 47 έτηΒαριές ποινές επέβαλε το 13ο Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης σε πολλούς απόστρατους αξιωματικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων 
στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, στην πολύκροτη υπόθεση «Εργκενεκόν».

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από το δικαστήριο του Σιλιβρί ο γενικός επιτελάρχης Ιλκέρ Μπασμπούγ και πέντε πρώην αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας που κατηγορούνται
για συμμετοχή στο δίκτυο Εργκένεκον, της φερόμενης συνωμοσίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Συνολικά 17 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, μεταξύ των οποίων και 10 απόστρατοι στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί. Άλλα 60 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από ένα έως 47 έτη, ανάμεσά τους και τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ενώ τουλάχιστον 21 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Η κατηγορία είναι ότι σχεδίαζαν στρατιωτικό πραξικόπημα και οργάνωσαν συνωμοσία, με στόχο να δολοφονήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, το νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ και άλλες προσωπικότητες. Στη λίστα των δολοφονιών υπήρχε και το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ορισμένοι από τους καταδικασθέντες θεωρούνται και εμπνευστές του σχεδίου “βαριοπούλα”, καθώς φέρεται να σχεδίαζαν κατάρριψη τουρκικού μαχητικού από την ίδια την Τουρκία για να προκληθεί θερμό στο Αιγαίο.
Αφορμή για να έλθει στο προσκήνιο η υπόθεση ήταν οι 27 χειροβομβίδες που είχαν βρεθεί στις 12 Ιουνίου 2007 σε «γιάφκα» στη συνοικία Ουμράνιγε της ανατολικής Κωνσταντινούπολης.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Δικαστηρίου, αναμένεται η έκδοση της αναλυτικής απόφασης. Θα ακολουθήσει η φάση της έγκρισης ή απόρριψης της απόφασης, εκ μέρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, η δίκη θα ξαναγίνει.
Επεισόδια έξω από το δικαστήριο Νωρίτερα έξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν επεισόδια και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αίθουσα του δικαστηρίου.Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε κοντά στο δικαστήριο του Σηλυβρία παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας όλοι οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στο δικαστήριο έκλεισαν προκειμένου να μην μπορούν να το προσεγγίσουν οι διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο περιπολεί στην περιοχή. Μέλη των επίλεκτων δυνάμεων μεταφέρθηκαν στο Σιλιβρί από γειτονικές πόλεις, ενώ αστυνομικοί έλαβαν θέσεις κοντά στην περιοχή από αργά χθες το βράδυ.
Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους δικηγόρους, τους κατηγορούμενους και σε δημοσιογράφους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυστηρούς ελέγχους. Στην αίθουσα δεν επιτρέπεται η χρήση υπολογιστών.

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...