Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Απαγορεύουν τη χρήση Google Glass στις ΗΠΑ


Στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ προωθείται η ψήφιση τροπολογίας, η οποία θα απαγορεύει τη χρήση του Google Glass (και οποιασδήποτε μορφή οθόνης που φοριέται στο κεφάλι γενικότερα) κατά την οδήγηση.

Τα augmented reality γυαλιά της Google υπόσχονται να δώσουν μία σαφώς φουτουριστική διάσταση στην καθημερινή ζωή, αλλά πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται για πολλούς και διάφορους λόγους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση τους (και της augmented reality- επαυξημένης πραγματικότητας γενικότερα) σε διάφορους τομείς.

Ο αρχικός νόμος, τον οποίο αφορά η προτεινόμενη τροπολογία, είχε ψηφιστεί πέρυσι και απαγόρευε τη χρήση κινητού κατά την οδήγηση, αλλά, σύμφωνα με τους «αντιπάλους» του Google Glass, η επερχόμενη συσκευή θα τον «παρακάμπτει», καθώς πρόκειται για hands-free συσκευή- ένα πρόβλημα το οποίο έχει ήδη διαπιστωθεί ότι υπάρχει, λόγω της εκτεταμένης χρήσης αξεσουάρ με Bluetooth από κατόχους κινητών.

Οι υπέρμαχοι της τροπολογίας επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αντίστοιχες οθόνες HUD(heads up display) που χρησιμοποιούνται από πιλότους μαχητικών αεροσκαφών ή (ενδεχομένως κάποια στιγμή) αυτοκινήτων, καθώς εκείνες προβάλλουν δεδομένα που σχετίζονται με τον έλεγχο του οχήματος, και όχι με διάφορα άσχετα αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή.

Σε άλλο επίπεδο, το Google Glass δέχεται έντονα πυρά από οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, καθώς είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση ενός κόσμου όπου η ιδιωτικότητα θα είναι αδύνατη.

Ένας χρήστης Google Glass ή αντίστοιχων συσκευών θα μπορεί να καταγράφει βίντεο και ήχο του περιγύρου του όπου και αν βρίσκεται, χωρίς την γνώση αυτών που βρίσκονται κοντά του. Η οργάνωση «Stop the Cyborgs» ζητά περιορισμούς στη χρήση τέτοιων συσκευών augmented reality, και τη δυνατότητα θέσπισης ζωνών όπου θα απαγορεύεται η χρήση τους γενικότερα, ή έστω θα απαγορεύεται η καταγραφή ήχου και εικόνας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...