Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Εγιναν τρία μυστικά ραντεβού για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους



Νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους -που μπορεί να αγγίξει τις 20 μονάδες του ΑΕΠ- μετά τις γερμανικές εκλογές επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο οι εταίροι και οι κοινοτικοί θεσμοί.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου ετέθη σε τρεις μυστικές συσκέψεις υψηλόβαθμων κοινοτικών παραγόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρωζώνη.

Οι τρεις συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2013 στις Βρυξέλλες στo περιθώριο του Euro Working Group, στο Βερολίνο, σε επίπεδο τεχνικών αξιωματούχων και στη Χάγη, που τελευταία λαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στα κοινοτικά δρώμενα, αναφέρει στην «R» πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αλλά και ο επικεφαλής του EWG φέρονται όχι απλά να είναι ενήμεροι, αλλά να συζητούν λεπτομέρειες, κυρίως ως προς τον χρόνο και το «πολιτικό πρόσχημα» της παρέμβασης.

Κούρεμα και υποχρεώσεις
Πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία της ευρωομάδας αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της». Εκτιμά ότι το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να τεθεί μέσα στο 2013 με την ίδια δραματική ένταση που ετέθη το 2012, όμως «εντός του καλοκαιριού οι εταίροι θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος από τα μέσα του 2014».

Ως γνωστόν, η χρηματοδότηση που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση δεν καλύπτει σχεδόν το μισό 2014, ενώ φαίνεται απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2015. Το δε ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ή αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του για ένα δωδεκάμηνο μετά από κάθε δόση.

Η στάση του ΔΝΤ
«Οσο καλά και να πάει το ελληνικό πρόγραμμα ως προς την εκτέλεσή του, το ΔΝΤ θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού μέσα στο καλοκαίρι του 2013, με αφορμή την αντίστοιχη δόση», ξεκαθαρίζει πηγή του Eurogroup. Σημειώνει όμως με νόημα πως «οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι και το νέο "κούρεμα" θα διευθετηθεί και η επιπλέον χρηματοδότηση θα βρεθεί για το διάστημα μετά το 2014, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα».

Προς το παρόν, το Συμβούλιο και το EWG αναζητούν δύο νούμερα: ένα για το «κούρεμα» και ένα για το χρηματοδοτικό κενό. Το δεύτερο νούμερο δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι, όμως όσον αφορά το κούρεμα οι ειδικοί που δούλεψαν πάνω σε προχωρημένα μοντέλα τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2012 εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανασάνει αν το χρέος της μειωνόταν κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με μόνιμο τρόπο. Υπάρχουν όμως και προτάσεις που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ

Αυστηρή προειδοποίηση
Κύκλοι της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι «το ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθος στον προσδιορισμό των πολλαπλασιαστών της επίδρασης των περικοπών των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ, όμως αυτό ήταν γνωστό στις Βρυξέλλες από το 2010. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πίεσαν αφόρητα για μικρότερες προβλέψεις ύφεσης, διότι μεγαλύτερη ύφεση το 2010 και 2011 θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες είναι σε αυτό το σημείο κατηγορηματικές:
«Η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και οι αγορές απειλούσαν το ευρώ και τη συνοχή του. Η μόνη λύση το 2010 ήταν ένας συνδυασμός ανάκτησης αξιοπιστίας των στατιστικών και ραγδαίας μείωσης του ελλείμματος από τον πρώτο χρόνο». Ως εκ τούτου, στα δημοσιονομικά η συνταγή έπρεπε να είναι οι ραγδαίες περικοπές, που στην πράξη άργησαν δύο χρόνια για να εφαρμοστούν. Εκεί τοποθετούν οι Βρυξέλλες ένα κομμάτι των ευθυνών για την παρατεταμένη ύφεση, όχι όμως για το απόλυτο μέγεθός της. Θυμίζουν μάλιστα ότι από το πρώτο έτος η Κομισιόν συνταγογραφούσε μειώσεις δαπανών και οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν μέτρα από τα έσοδα, εξ ου και το πρόγραμμα απέτυχε δύο φορές σε δύο χρόνια.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...