Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Εξέγερση στην Ελλάδα βλέπουν οι Financial Times


Ως «βραδυφλεγές φιτίλι» χαρακτηρίζει την τεταμένη κατάσταση και την αίσθηση απελπισίας στην Ελλάδα αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times, μετά από την υπερψήφιση του πακέτου μέτρων της Τετάρτης. Με τον τίτλο «Εξέγερση εν όψει», στο άρθρο γνώμης υποστηρίζεται πως όταν...


 αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση, «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εξέγερσης». 


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία», αναφερόμενος τόσο σε συνομιλίες του με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή, την Τετάρτη, όσο και σε όσα συμβαίνουν, παράλληλα, εντός του Κοινοβουλίου. Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση», και η διάθεση γίνεται «όλο και πιο ριζοσπαστική».

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη, και μεταφέροντας την αναφορά ενός από τους «ανεξάρτητους παρατηρητές» που επικαλείται πως «το έδαφος σείεται», ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ίσως στην αρχή του επόμενου χρόνου, οπότε και θα γίνουν αισθητές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Την ίδια στιγμή, σε άρθρο στους New York Times αναφέρεται πως «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο για την κοινωνική σταθερότητα από το πακέτο περικοπών». Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» τονίζεται πως η ελληνική Βουλή έκανε ό,τι είχε να κάνει τα ξημερώματα της Πέμπτης: «Κανείς υπεύθυνος Έλληνας βουλευτής δεν μπορεί να αγνοήσει τις τρομακτικές συνέπειες ενός ‘όχι’, αλλά και κανείς δεν μπορεί να απορρίψει την απειλή στην κοινωνική σταθερότητα που επιφέρουν αυτές οι περικοπές», αναφέρεται. Σύμφωνα με το άρθρο, «είναι γεγονός πως σχεδόν όλα στο πακέτο λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και στο παρελθόν και έχουν αποτύχει παταγωδώς», ενώ παρακάτω τονίζεται ότι οι Έλληνες «χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε να τους προστατεύσει από την οικονομική καταστροφή». «Υποπτευόμαστε πως πολλοί από τους πιστωτές γνωρίζουν ότι απάντηση δεν είναι η περισσότερη λιτότητα» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, για να καταλήξει ότι «μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν αμφισβητήσει την αρχηγό της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανίδα καγκελάριο, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο η οικονομική τιμωρία θα πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...