Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ανεργία το 2012!

Toυ Anatoly Miranovsky
  • Οι τραγικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στη διεθνή αγορά εργασίας

για την εφημερίδα Pravda

Σύμφωνα με προβλέψεις εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέσα στο επόμενο έτος αρκετές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της μαζικής ανεργίας και της "σαρωτικής", όπως την χαρακτηρίζουν, έλλειψης θέσεων εργασίας. Σε μια εξαιρετικά ανησυχητική έκθεση που συνέταξαν οι συγκεκριμένοι ερευνητές, παροτρύνουν τις διάφορες χώρες να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας...

Από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, μέχρι σήμερα, έχει καταγραφεί απώλεια 20 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους κινδυνεύουν να χαθούν άλλες 20 εκατομμύρια θέσεις. Σύμφωνα με ειδικούς, ο αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο έχει φθάσει τα 200 εκατομμύρια. Παράλληλα, ο σημερινός ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες είναι ανεπαρκής. Στην Ομάδα των Είκοσι (G20) η αύξηση είναι περίπου 1% ετησίως, ενώ υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός αυτός να αυξηθεί τουλάχιστον στο 1,3% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

"Πρέπει να δράσουμε αμέσως, προκειμένου να τονωθεί η διαδικασία της αύξησης της απασχόλησης, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες. "Η σταθεροποίηση του επιπέδου απασχόλησης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στη μακροοικονομική πολιτική", τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. Ωστόσο, η έκθεση αμφιβάλλει εάν η άυξηση στα ποσοστά αυτά είναι εφικτή, αναφέροντας ότι η αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην Ινδία και την Κίνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με αντίστοιχες απώλειες στις χώρες της Δύσης.

Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενώ η κατάσταση στη Γερμανία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "ικανοποιητική" όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία, έχει προφανώς εισέλθει σε πολύ δύσκολη φάση. Στη Γαλλία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας ανεργίας, υπάρχει μια νέα διάσταση του όρου "άνθρωποι στα αζήτητα". Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως νέοι, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που οδηγούνται στην ανεργία σε περιπτώσεις περικοπών προσωπικού.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου ο 1 στους 2 ανέργους δεν μπορεί να βρει μια θέση εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ στη Νότια Αφρική, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 2 στους 3. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεργία των νέων αυξάνεται στις 15 από τις 20 χώρες της G20. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Ρωσία, ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας είναι περίπου ίσος με τον αριθμό των ανθρώπων που καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας - περίπου 600.000 - κάτι που θεωρείται ενθαρρυντικό. Ωστόσο, το προσωπικό του κρατικού μηχανισμού και ο τομέας των δημόσιων υπηρεσιών αυξάνονται, ενώ ο αριθμός απασχολουμένων στον βιομηχανικό τομέα εξακολουθεί να μειώνεται.

Όσο για τον δείκτη των μακροπρόθεσμα ανέργων, είναι σχετικά υψηλός, και δεν παρατηρείται διαφορά μεταξύ του πληθυσμού των αστικών και των αγροτικών περιοχών. Στον αγροτικό πληθυσμό το ποσοστό των μακροπρόθεσμα ανέργων αγγίζει το 32,8%, ενώ στις αστικές περιοχές το 32,3%.

Ο παράγοντας αυτός συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της "μαύρης" εργασίας. Σύμφωνα με την ΔΟΕ, η άτυπη απασχόληση στη Ρωσία είναι 10% και είναι σχεδόν μιάμιση φορές το ποσοστό της ανεργίας.

"Πρέπει να δράσουμε τώρα, ώστε να σταματήσει η πτωτική τάση του δείκτη απασχόλησης και να αποκατασταθεί η απώλεια θέσεων εργασίας", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Juan Somavia. "Η δημιουργία θέσεων εργασίας θα πρέπει να καταστεί η κύρια μακροοικονομικά προτεραιότητα".

Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι είναι απαραίτητο τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) να βελτιώσουν το επίπεδο της κοινωνικής προστασίας των λαών τους και να δώσουν προσοχή στις δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων, οι οποίοι μιλούν για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος κρίσης το 2012.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...