Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η εξέγερση των ενστόλων

Από τις αεροµαχίες... στο πεζοδρόµιο, επειδή «παίζουµε τη ζωή µας κορόνα-γράµµατα για 1.000 ευρώ»
 
Β. Χιώτης
 
Οι διαδοχικές µειώσεις στο εισόδηµα όσων φορούν στολή στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει σοβαρή αναταραχή τον τελευταίο µήνα στις Ενοπλες ∆υνάµεις και

στα Σώµατα Ασφαλείας, µε το προσωπικό τους να δηλώνει έτοιµο... να βγει και αυτό στους δρόµους!
Από τους πιλότους των F-16 ως τους άνδρες των ΜΑΤ που δίνουν καθηµερινά µάχες για να απωθήσουν αγανακτισµένους πολίτες, ενώ κατά κανόνα συµφωνούν µε τα συνθήµατά τους, όλοι είδαν τον Σεπτέµβριο να µειώνονται οι αποδοχές τους ως και 35%, ενώ παράλληλα άρχισαν και οι ίδιοι να παραλαµβάνουν σηµειώµατα για την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης και αναµένουν και τον λογαριασµό για το τέλος ακινήτων.
«∆εν µπορούµε να παίζουµε τη ζωή µας κορόνα -γράµµατα για 1.000 ευρώ» φωνάζουν ήδη στρατιωτικοί και αστυνοµικοί που περνούν την ηµέρα τους µε αεροµαχίες στο Αιγαίο ή σε µάχες µε Καλάσνικοφ, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναπληρώσει τις εισοδηµατικές τους απώλειες µε τη σύνταξη του νέου µισθολογίου.

|||||||| Στο Πεντάγωνο για το -21% σε έναν χρόνο
Ενδεικτική της έντασης που επικρατεί είναι η εισβολή εξαγριωµένων απόστρατων αξιωµατικών στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου την Παρασκευή οι οποίοι διαµαρτύρονταν για τις περικοπές των αποδοχών τους.
Από τις αρχές του έτους το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων ∆υνάµεων έχει υποστεί µείωση αποδοχών που κατά µέσον όρο αγγίζει το 21%. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση σχετικά µε το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων δεν έχουν ακόµη αποστρατευθεί, αλλά και όσων έχουν αποστρατευθεί κατόπιν αιτήσεώς τους, καθώς οι τελευταίοι δεν θα µπορούν να απολαµβάνουν πλήρη σύνταξη ως το 55ο έτος. Είναι λογικό κατόπιν όλων αυτών να επικρατεί αναβρασµός, χωρίς όµως η αναταραχή αυτή να έχει επηρεάσει προς το παρόν την επιχειρησιακή ετοιµότητα των Ενόπλων ∆υνάµεων, αλλά ούτε και τη συνήθη ροή συνταξιοδοτήσεων.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν µιλώντας στο «Βήµα» ότι, παρά την αναστάτωση, η κατάσταση εξακολουθεί να παραµένει ελεγχόµενη και εκτιµάται ότι θα επανέλθει η ηρεµία τους προσεχείς µήνες.
«Το τραγικό λάθος που έκανε η κυβέρνηση ήταν το ότι θεώρησε όλους τους δηµοσίους υπαλλήλους ίδιους και προχώρησε σε οριζόντια περικοπή του µισθού τους» υπογραµµίζουν ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., επισηµαίνοντας ότι δεν είναι το ίδιο να εργάζεται κάποιος σε γραφείο υπουργείου µε τον αστυνοµικό που τρέχει από γήπεδα και συγκεντρώσεις ως καταδιώξεις υπόπτων για τροµοκρατικές πράξεις. Οπως τονίζουν, από τους 53.000 αστυνοµικούς της ΕΛ.ΑΣ. µόνο 30 έχουν αποδοχές που υπερβαίνουν τις 2.300 ευρώ και µόνο ο αρχηγός της Αστυνοµίας φθάνει στις 3.000 ευρώ. Η σηµαντική µείωση των αποδοχών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. λόγω Μεσοπρόθεσµου προκάλεσε και κύµα φυγής προς τη συνταξιοδότηση, το οποίο ανακόπηκε όµως στη συνέχεια από την εξαγγελία ότι ουδείς θα δικαιούται στο εξής πλήρη σύνταξη αν δεν έχει συµπληρώσει το 55ο έτος. Ως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση 800 αστυνοµικοί έναντι 4.000 που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010, µε αποτέλεσµα να έχει χάσει η ΕΛ.ΑΣ. µεγάλο κοµµάτι του έµπειρου δυναµικού της.

|||||||| Χάνουν 700 ευρώ σε έναν μήνα!
Η ανησυχία στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. ενισχύθηκε µάλιστα τις τελευταίες εβδοµάδες, όταν µετά τις υποδείξεις της τρόικας φαίνεται πως εγκαταλείπεται η αρχική δέσµευση της κυβέρνησης ότι οι αποδοχές των ενστόλων θα αντιµετωπιστούν µε ειδικό µισθολόγιο. Αν δεν υπάρξει ειδική µέριµνα, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν µπορεί να αποκλείσει το ενδεχόµενο να εµφανιστούν φαινόµενα «λευκής απεργίας» αστυνοµικών σε διαδηλώσεις – ως τώρα έχουν αποφευχθεί.
Ο πρώτος µισθός που εισπράττει ένας νεοδιοριζόµενος αστυφύλακας είναι 800 ευρώ και έπειτα από δύο χρόνια φθάνει στα 900 ευρώ, αν εργάζεται έξι ηµέρες την εβδοµάδα ή αν µετέχει συχνά σε αποστολές εκτός έδρας. Ενας αστυνόµος Β’ µε 20 χρόνια υπηρεσίας εισπράττει 1.500 ευρώ, ενώ ένας υποστράτηγος µε 35 χρόνια υπηρεσίας 2.400 ευρώ. Ο µισθός του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. είναι σήµερα µόλις 3.074 ευρώ!
Για να είναι κατανοητό τι απώλειες εισοδήµατος υπήρξαν στην ΕΛ.ΑΣ. αρκεί ένα παράδειγµα:
Ενας αρχιφύλακας µε 22 χρόνια υπηρεσίας είχε µισθό τον Σεπτέµβριο του 2010 που έφθανε µε το χρονοεπίδοµα, τα οικογενειακά επιδόµατα και την υπερωριακή απασχόληση για τα Σαββατοκύριακα στα 1.660 ευρώ. Τον Σεπτέµβριο του 2011 ο µισθός του υποχώρησε στα 1.625 ευρώ, ενώ µε τις πρόσφατες µειώσεις – ειδικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. – τον Οκτώβριο θα µειωθεί στα 1.390 ευρώ (κρατούνται για το επόµενο τρίµηνο 320 ευρώ). Από τις αρχές του έτους ο µισθός του θα µειωθεί κατά 150 ευρώ µηνιαίως, ενώ για τα εισοδήµατα του 2011 καλείται να καταβάλει επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 445 ευρώ.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...