Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

H 6η δόση «ακύρωσε» την επίσκεψη του ΓΑΠ στις ΗΠΑ



Το κλίμα δυσπιστίας στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin καθώς και η νέα αναβολή στην επανέναρξη της αξιολόγησης από την τρόικα φαίνεται να βάρυναν καθοριστικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να ακυρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ: "Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν πρέπει να απουσιάζει. Θέλει να διασφαλίσει ότι όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους εταίρους της θα υλοποιηθούν", δήλωσε στο Reuters ο κ. Μόσιαλος...

Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έσκασε σαν βόμβα λίγο μετά τις 5.15 το απόγευμα του Σαββάτου κι ενώ ήδη το κλίμα στην Αθήνα επιβαρύνονταν από τις ειδήσεις που ήθελαν δυσμενές το κλίμα στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και τις δηλώσεις Βενιζέλου για την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων εάν δεν αποδόσουν τα ήδη υλοποιούμενα.

Λίγο αργότερα, κι ενώ τα ερωτηματικά για τους λόγους της αναβολής πλήθαιναν, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:


"Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ".


Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο από όπου και θα συνέχιζε τη μετάβασή του στις ΗΠΑ.


Πληροφορίες άρχισαν να κυκλοφορούν και να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στη βρετανική πρωτεύουσα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για το δυσμενές κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.


Αγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Την ίδια ώρα περίπου, γινόταν γνωστό με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι επικεφαλής της τρόικα δεν έχουν ορίσει ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικα" στην Αθήνα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σημειώνεται ότι ο κ. Ρεν, στις 7 Σεπτεμβρίου, είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα.


Δηλώσεις Μόσιαλου

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, το πρακτορείο Ρeuters μετέδωσε δήλωση του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία πρωθυπουργός ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του προκειμένου να επικεντρώσει την προσοχή του στα μέτρα που είναι αναγκαία για τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας από τους διεθνείς οργανισμούς.

"Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν πρέπει να απουσιάζει. Θέλει να διασφαλίσει ότι όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τους ευρωπαίους εταίρους της θα υλοποιηθούν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.


Μιλώντας αργότερα στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την αναβολή του ταξιδιού του πρωθυπουργού "στο ρευστό διεθνές περιβάλλον και στις διαφωνίες στο εσωτερικό ευρωπαϊκών χωρών".


"Να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίξει με την τύχη της χώρας", υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Πολωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των άτυπων Eurogroup και Ecofin.


"Πρέπει να δούμε και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι "δεν παίζουμε εν ου παικτοίς".


Προανήγγειλε, τέλος, ότι αύριο, Κυριακή, θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει αύριο το πρωί στην Αθήνα.


"Θέλουν επιπλέον μέτρα"

Επικαλούμενο Ελληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters κρατώντας την ανωνυμία του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι η πίεση είναι πολύ μεγάλη προς την Αθήνα με τους ευρωπαίους εταίρους να ζητούν την λήψη επιπρόσθετων μέτρων προκειμένου να συνεχίσουν την δανειοδότηση της χώρας προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία.

"Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης. Οι εταίροι μας θέλουν πολύ συγκεκριμένα βήματα και δεσμεύσεις και ο απολογισμός μας μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν εμπνέει εμπιστοσύνη", δηλώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...