Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εισβολή διαδηλωτών στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο - Τον Ερντογάν "δείχνουν" οι ισραηλινοί!


Εκατοντάδες Αιγύπτιοι εισέβαλαν την Παρασκευή το βράδυ στο κτήριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, πετώντας δεκάδες έγγραφα και την σημαία της χώρας από τα παράθυρα.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από την Ιερουσαλήμ υποστήριξε πως οι διαδηλωτές που μπήκαν στο κτίριο έφθασαν ως το χώρο της εισόδου αλλά δεν εισήλθαν στους κύριους χώρους της διπλωματικής αποστολής, ενώ ο πρεσβευτής Γιτζάκ Λεβανόν ήταν ασφαλής στην πρεσβευτική κατοικία. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρεσβευτή, τα μέλη της οικογένειάς του και τους διπλωμάτες προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 450 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κάιρο και την Γκίζα και συγκρούσεων με την αστυνομία, ενώ τραυματίες είναι και 46 αστυνομικοί.


Μετά την προσευχή της Παρασκευής, χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, που ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων που είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στην άλλη όχθη του Νείλου (Γκίζα) και χρησιμοποιώντας σφυριά και μεταλλικές ράβδους κατεδάφισαν τον προστατευτικό τοίχο.

Η αστυνομία και οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αρχικά παρακολούθησαν αμέτοχες τα τεκταινόμενα, στη συνέχεια όμως επενέβησαν, διέλυσαν τους διαδηλωτές και έκαναν 4 συλλήψεις.

"Αυτή η ενέργεια δείχνει το θυμό που νιώθουν οι νεαροί Αιγύπτιοι επαναστάτες κατά του Ισραήλ, ιδίως μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στα σύνορα της Αιγύπτου που οδήγησαν στο θάνατο Αιγύπτιων στρατιωτών", είπε στο πρακτορείο Reuters ο Αιγύπτιος πολιτικός αναλυτής Nabil Abdel Fattah. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου, τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε συνοριακό επεισόδιο.

Το Ισραήλ δεν διακόπτει σχέσεις με Αίγυπτο



Ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανακοίνωσε το Ισραήλ απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να διαρραγούν οι αιγυπτοϊσραηλινές σχέσεις.


Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία στην διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν να προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε ένα κυβερνητικό συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσης, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση κρίσης και ανακάλεσε όλες τις άδειες των αστυνομικών.

Τον Ερντογάν "δείχνουν" οι ισραηλινοί


Δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο,η ισραηλινή πρεσβεία, είναι υπό κατάληψη, στους δρόμους γύρω απ΄ αυτή γίνονται μάχες μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από άρματα μάχης και ο ισραηλινός πρέσβης με την οικογένειά του εγκατέλειψαν το Κάϊρο,επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικό αεροσκάφος του Ισραήλ που έσπευσε να τους διασώσει! Ο συσχετσιμός τους χάους που επικρστεί στο Κάϊρο με την επίσκεψη Ερντογάν είναι αυτονόητος για το Τελ Αβίβ.


Οι ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει πυροδοτήσει τα επεισόδια εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάϊρο,αλλά πάνω απ΄ όλα θεωρούν υπεύθυνο τον Ερντογάν,για τον οποίο πιστεύουν ότι “έχει εκτροχιαστεί”. Πιστεύουν ότι κερδίζοντας συνεχώς δημοτικότητα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο έχασε τον έλεγχο και τώρα τον θεωρούν ικανό να οδηγήσει την αντιπαράθεση Ισραήλ-Τουρκίας σε ένοπλη σύγκρουση.

Στο Τελ Αβίβ πλέον έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για πολυμέτωπο “πόλεμο”,αφού πιστεύουν ότι οι σχέσεις με την Αίγυπτο θα επιστρέψουν πολλά χρόνια πίσω στα χρόνια της αντπαράθεσης και των συγκρούσεων. Ήδη υπάρχει προβληματισμός για το τι θα γίνει με τους αγωγούς φυσικού αερίου που τροφοδοτούν το Ισραήλ.


Η πολιτική της Αιγύπτου περί “κατευνασμού” της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστών έχει αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...