Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή- Διεθνής ανησυχία

Σειρήνες πολέμου ακούγονται για ακόμα μία φορά στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να...ρίχνει καθημερινά ρουκέτες εναντίον της Παλαιστίνης και την Χαμάς να αποφασίζει άρση της διετούς εκεχειρίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα η Παλαιστίνη μετρά ήδη αρκετούς νεκρούς, ενώ η Αίγυπτος φαίνεται έτοιμη να «εμπλακεί» στη «μάχη» στο πλευρό των Παλαιστινίων. Σε αυτό το έκρυθμο πλαίσιο, το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στη Γάζα και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Κουαρτέτο- ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία-καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντάς τις ως «θρασύδειλες ενέργειες προμελετημένης τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίσθηκαν, στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Γάζας που άρχισαν αργά την Πέμπτη, ύστερα από μια σειρά επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν οχτώ Ισραηλινοί και 31 τραυματίσθηκαν.
Στην ανακοίνωσή του το Κουαρτέτο εκφράζει εξάλλου ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά και καλεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το θέμα αυτό.
Χθες, μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο πέντε Αιγυπτίων αστυνομικών κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ανάγκασε τον Αραβικό Σύνδεσμο να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή. «Ο Αραβικός Σύνδεσμος έλαβε ένα αίτημα από το παλαιστινιακό κράτος και έπειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Αμπντέλ Αζίζ.Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι δε δεσμεύεται πλέον από την εκεχειρία που εφάρμοζε τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το τέλος του πολέμου στις αρχές του 2009.Το μήνυμα μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό της Χαμάς. «Δεν υφίσταται πλέον εκεχειρία με τον εχθρό» ανέφερε η ανακοίνωση, που δείχνει ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση με το Ισραήλ.Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε «να λάβει μέτρα και να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες δυνάμεις, ικανές να αποτρέψουν οποιαδήποτε διείσδυση στο έδαφός της και να δώσουν απάντηση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα του ισραηλινού στρατού».Πάντως σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείο Εξωτερικών, ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών.

 epikaira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...