Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Κρίσιμο ραντεβού Μέρκελ-Σαρκοζί για το ελληνικό χρέος

Κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα έχουν σήμερα το μεσημέρι Στο (12:00 ώρα Ελλάδος) η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους θα βρεθούν η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, η στήριξη του ευρώ, αλλά και πολλές εκκρεμότητες στη διμερή ατζέντα των γαλλογερμανικών σχέσεων.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι Γαλλία και Γερμανία εξακολουθούν να ερίζουν για τη σωστή στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης προς τη χώρα.
Το Παρίσι παραμένει αντίθετο σε κάτι τέτοιο, καθώς εκτιμά ότι η συμμετοχή των πιστωτών θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στις γαλλικές τράπεζες και επιπλέον θα συνέβαλε στη μετάδοση του ελληνικού προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, οι Γάλλοι θεωρούν ότι το Βερολίνο σκέπτεται πλέον λιγότερο «με γαλλογερμανικούς όρους», με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγές της καγκελαρίας δηλώνουν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι η απόφαση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα ληφθεί «το νωρίτερο το Σεπτέμβριο», χωρίς πάντως να κινδυνεύει η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το σημερινό πακέτο των 110 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η ευρωζώνη θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα τον Ιούλιο, αν και όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν καλό.
Το καινούριο «αγκάθι» για τους δύο ηγέτες είναι η τροποποίηση επί το αυστηρότερον του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει στην επιβολή «ημιαυτόματων κυρώσεων» σε περίπτωση παραβίασης του Συμφώνου και μάλιστα απειλεί ότι αν δεν συμφωνήσουν οι χώρες της ευρωζώνης, θα μπλοκάρει την ψήφιση ολόκληρου του πακέτου οικονομικής πολιτικής που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Γαλλία και Γερμανία αντιδρούν στην «αυτοματοποίηση των κυρώσεων» μετά την τελευταία ιδιαίτερη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ στο Ντοβίλ της Νορμανδίας. Η τελευταία προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο έληξε στις 3 το πρωί της Παρασκευής χωρίς αποτέλεσμα.
Γιούνκερ: «Όχι» σε αναβολή των αποφάσεων μέχρι το Σεπτέμβριο
Αντίθετος στην ιδέα να καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο η λήψη της απόφασης για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα εμφανίζεται από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Δεν συμφωνώ ότι πρέπει να δεχθούμε να καθυστερήσουμε τις αποφάσεις μέχρι το Σεπτέμβριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespiegel.
Πληροφορίες ευρωπαίων αξιωματούχων τοποθετούν την απόφαση το νωρίτερο στα μέσα Ιουλίου, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της μέχρι το Σεπτέμβριο.
Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, η εφημερίδα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει μέχρι το Σεπτέμβριο την απόφαση, εξαιτίας των ερωτηματικών που παραμένουν ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών», διαβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επέμεινε στον εθελοντικό χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής.


Πηγές: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...