Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίσθηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος δύο (2) ανώτερων αξιωματικών, που υπηρετούν σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής, καθώς και μίας (1) ακόμη ιδιώτιδας, συζύγου του ενός αξιωματικού, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την παράνομη είσπραξη χρηματικών ποσών (δωροληψία).

Με την ίδια δικογραφία, κατηγορούνται ακόμη δώδεκα (12) ...

ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπαρ, εστιατόρια, παιδότοποι, κέντρα διασκέδασης κλπ) για ενεργητική δωροδοκία. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων είτε δεν είχαν τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας, είτε τις είχαν, ωστόσο, υποκύπτοντας στις εκβιαστικές οικονομικές αξιώσεις των συλληφθέντων αστυνομικών, τους δωροδοκούσαν για να μην υπόκεινται σε αστυνομικούς ελέγχους.

Ακόμα, κατηγορείται για συμμετοχή σε δωροδοκία ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός, ο οποίος ωστόσο δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, διότι σε παλαιότερο χρόνο μετέφερε χρήματα στον έναν από τους συλληφθέντες αξιωματικούς από υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης που προσέφερε με τη μεσολάβησή του.

Η αστυνομική έρευνα, ο εντοπισμός, η συλλογή του αναγκαίου προανακριτικού υλικού, η σύλληψη των παραπάνω αστυνομικών και της συζύγου τους ενός, όπως επίσης και ο εντοπισμός των ιδιωτών που τους δωροδοκούσαν, επιτεύχθηκε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με αυτές Αξιωματικός – Διοικητής Αστυνομικής Υπηρεσίας των νοτίων προαστίων με εκβιαστικό τρόπο πουλούσε προστασία σε καταστήματα της περιοχής του, απαιτώντας οικονομικά ανταλλάγματα, ενώ διαθέτει αστυνομικούς σε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης ( security ).

Από την αστυνομική έρευνα, που διεξάγονταν με απόλυτη μυστικότητα επί αρκετό καιρό, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον από το Μάιο του 2010, οι δύο (2) αξιωματικοί, μαζί με τη σύζυγο του ενός, ενώθηκαν για να παρέχουν εκβιαστικά προστασία σε καταστηματάρχες με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Ο δεύτερος αξιωματικός υπηρετούσε, ως Διοικητής, στην ίδια περιοχή πριν την μετακίνησή του σε επιτελική Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τα στοιχεία, προέκυψε ότι απαιτούσαν από καταστηματάρχες χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά εισέπρατταν σε δόσεις, μια ή δύο φορές το μήνα, κυρίως από καταστήματα της παραλιακής.

Επίσης, προέκυψε ότι, εκτός από την από κοινού δράση τους λειτουργούσαν και αυτοτελώς.

Ο Αξιωματικός που εκτελούσε χρέη Διοικητή στην Αστυνομική Υπηρεσία των νοτίων προαστίων διαμεσολαβούσε, έναντι χρηματικής αμοιβής, για την τοποθέτηση κινητών καντινών, είτε εξωτερικά μεγάλων καταστημάτων είτε σε διάφορες αθλητικές ή συναυλιακές εκδηλώσεις. Επίσης, με χρηματικά ανταλλάγματα, μεσολαβούσε για την ανάθεση καθηκόντων προστασίας διαφόρων εκδηλώσεων σε συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (secu r ity) ή τη διάθεση του μη συλληφθέντα χαμηλόβαθμου αστυνομικού σε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης.

Ο άλλος Αξιωματικός, καίτοι γνώριζε την παράνομη λειτουργία παράνομων χαρτοπαικτικών λεσχών και τυχερών παιγνίων σε περιοχές της Αθήνας δεν ασκούσε τα καθήκοντά που απορρέουν από την ιδιότητά του, ενώ σε επαφή με έναν από τους ιδιοκτήτες προσφέρθηκε για την προστασία του καταστήματος.

Χθες (08.06.2011) το απόγευμα, ο ένας από τους δύο (2) αξιωματικούς, μετέβη σε κατάστημα της παραλιακής, που πουλούσε εκβιαστικά προστασία, με σκοπό να παραλάβει το προκαθορισμένο τίμημα των 1.000 ευρώ. Αμέσως μετά την παραλαβή των χρημάτων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που είχαν ακροβολιστεί στο σημείο, τον συνέλαβαν με τα χρήματα που είχαν ήδη προσημειωθεί.

Στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι δύο συνεργοί του, ο δεύτερος αξιωματικός και η σύζυγος του πρώτου συλληφθέντα, για τη διαρκή συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε στην οικία του ενός αξιωματικού, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκε ποσότητα ινδικής κάνναβης (χασίς), βάρος 15,3 γραμμαρίων.

Οι τρεις (3) συλληφθέντες θα οδηγηθούν το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο (2) Αξιωματικοί και ο αστυφύλακας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση.

Οι ποινικές κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, κατά περίπτωση, τις διατάξεις των άρθρων για: «εγκληματική οργάνωση», «παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία», «εκβίαση κατά επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση», «πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση πλημμελήματος», «κατοχή ναρκωτικών ουσιών» καθώς και για τις διατάξεις που αφορούν στην «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Οι ποινικές κατηγορίες που βαρύνουν τη σύζυγο του ενός αξιωματικού αφορούν τις διατάξεις της «εγκληματικής οργάνωσης», της «άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία», καθώς και τις διατάξεις για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα και με διασφάλιση του απορρήτου για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας καθώς και για κάθε περίπτωση διαφθοράς ή χρηματισμού όλου του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είναι:

Λεωφ. Κηφισίας 23 Τ.Κ. 152 23, Μαρούσι (Δίπλα από το Νοσοκομείο Υγεία)

Τηλ. Κέντρο: 210-8779700 (όλο το 24ωρο)

Fax: 210-6899675

E-mail: dey1@otenet.gr

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος

Μοναστηρίου 241, Τ.Κ. 546 28 Θεσσαλονίκη

Τηλ. Κέντρο: 2310 531916

Fax: 2310 548690

Με τις πρόσφατες διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3938 /2011, διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, καθώς και σε υπαλλήλους ή αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Διεθνών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η ΔΕΥ αποτελεί ειδική αυτοτελή αστυνομική Υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και τελεί υπό την εποπτεία αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ενώ, παράλληλα, τελεί και υπό Κοινοβουλευτική εποπτεία από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...