Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Jerusalem Post: Ήρθε η ώρα να τα βρούμε με τη Τουρκία!


 http://stellaioannidou.blogspot.com
Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ανάλυση δημοσιεύτηκε στην Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post (ΕΔΩ) και μας ενδιαφέρει άμεσα σαν χώρα.
Τα σημαντικότερα σημεία:

Χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες, αναλυτές και αξιωματούχοι της Τουρκίας και του Ισραήλ αναγνωρίζουν την ανάγκη να ξεκινήσει εκ’ νέου μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών. Βασικές αιτίες που επιβάλουν να προχωρήσουμε από κοινού σε μια τέτοια απόφαση είναι το γεγονός πως μέσα στη “ταραγμένη” περιοχή της Μέσης Ανατολής οι δύο αυτές χώρες (Ισραήλ & Τουρκία) παραμένουν οι μοναδικές υπό το καθεστώς σταθερής και δημοκρατικής διακυβέρνησης, οι δομές τους βασίζονται σε ουσιαστικούς μηχανισμούς ασφαλείας και οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι διπλωμάτες των δύο χωρών αναγνωρίζουν πως η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, λόγω των ταραχών και της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει δειλά-δειλά να παραδέχονται πως το παρα έκαναν με τις διπλωματικές τους “τρέλες”.
Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών υφίσταται και επιβάλλεται να συνεχιστεί. Οι οικονομικοί δεσμοί των χωρών μπορούν να επηρεαστούν από πολιτικές διαμάχες και αποφάσεις. Το πιο συνετό για την ώρα θα ήταν μια αναθεώρηση της κατάστασης και σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων.
Η Τουρκία πάει σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Κάτι τέτοιο ίσως να πυροδοτήσει εντάσεις για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας την επομένη των εκλογών ημέρα.
Το Ισραήλ θα πρέπει άμεσα να βελτιώσει το διεθνή προφίλ του όπως επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος “γιατρός” όσον αφορά τις εντάσεις και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να μπουν τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας.
Τον επόμενο μήνα θα πρέπει να βγει η απόφαση του ΟΗΕ σχετικά με την επέμβαση στο στολίσκο. Καμία από τις δύο χώρες δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάποιο βήμα προς τα πίσω. Μετά την απόφαση του ΟΗΕ θα πρέπει να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και αυτό να γίνει κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Πηγή


ΣΧΟΛΙΟ: Τώρα που τα βρήκαμε με τα μεγάλα αφεντικά ξεχάσαμε τους φίλους μας και γείτονες μας Έλληνες και βγάλαμε τον πραγματικό μας εαυτό (Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΑΝΤΗΛΙ ΚΑΙ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ¨ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...