Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Goldman Sachs: Καμία περίπτωση ανάκαμψης για τα ελληνικά ομόλογα

Το “σημείο χωρίς επιστροφή” πέρασαν τα ελληνικά 30ετή ομόλογα, υποχωρώντας κάτω του ημίσεος της αξίας τους, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, σημαίνει, πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανακάμψουν.

Στην αγορά του Λονδίνου η ονομαστική αξία του 30ετούς ομολόγου της ελληνικής κυβέρνησης που λήγει το Σεπτέμβριο του 2040 έπεσε το απόγευμα της Τρίτης (26/04) στα 49,68 σεντς ανά ευρώ (στο 49,68% της αρχικής του αξίας δηλαδή), ενώ η απόδοσή του είχε ενισχυθεί κατά 17 μονάδες βάσης στο 9,91%.

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι κάτω από το όριο 50 σεντς, οι κάτοχοι πρέπει να σταματήσουν να στοιχηματίζουν, ότι η απόδοση του ομολόγου θα αυξηθεί στο μέλλον.

Με ανακοίνωσή της η Goldman Sachs υπενθύμισε πάντως, ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, όταν η ονομαστική αξία του 30ετούς ομολόγου ήταν 54 σεντς ανά ευρώ, η τράπεζα είχε συστήσει “αγορά” του ελληνικού ομολόγου με τιμή-στόχο τα 65 σεντς και θέτοντας ταυτόχρονα τιμή ρευστοποίησης τα 50 σεντς.

Στην εκτίμηση της Goldman Sachs προστίθεται και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου fund στον κόσμο που επενδύει στις αγορές ομολόγων, ότι “η Ελλάδα ίσως έχει μπροστά της μια χαμένη δεκαετία”.

“Οι εμπειρίες μας για τις κρίσεις δημοσίου χρέους αφορούν τις κρίσεις της δεκαετίας του 1980 στη Λατινική Αμερική. Εξ αιτίας των κρίσεων αυτών η Λατινική Αμερική είχε ζήσει τότε μια χαμένη δεκαετία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο και απέχει πόρρω από την επίτευξη μιας οικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας”, δήλωσε στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management Co., Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, τονίζοντας πως “δεν έχει κάνει κάποιο βήμα για να ξανακερδίσει την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...