Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Αγάπη



Για την αγάπη έχουν μιλήσει πάρα πολλοί, ο καθένας με τον τρόπο του, τα βιώματά του, τις μύχιες σκέψεις του, αναλογικά με τις ώρες που έχει περάσει μόνος του καπνίζοντας ή πίνοντας.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για όλα «ευθύνονται» οι ενδορφίνες. Η επιστήμη ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί. Απλώς, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση, αλλά ούτε και να δώσει μια καθαρή ερμηνεία.
Και, σκεφτείτε, ο λόγος γίνεται για μια λέξη που περιδιαβαίνει σε στόματα αλλότρια, σε γλώσσες που μιλάνε υποκινούμενες από διαφορετικά επίπεδα εγκεφάλων, από διαφορετικές κουλτούρες, εμποτισμένες από διαφορετικές δόσεις πολιτισμού.
Η λέξη είναι μία: Η Αγάπη.

Τη λένε καθημερινά (θέλω να πιστεύω) δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη. «Αγάπη» λένε και λιώνουν ανδρόγυνα, τα παιδιά τους, αδέλφια μεταξύ τους, κολλητοί, εραστές. Α, και παπάδες!
Η αγάπη εμπεριέχει τον έρωτα, αλλά και την τρυφερότητα. Μπορεί να αποτελεί το γινόμενο ενός έρωτα, ως το επόμενο, μεταβατικό στάδιο, αλλά η αγάπη είναι τόσο δυνατή που μπορεί να υπάρξει και χωρίς αυτόν.
Για τους απανταχού εραστές συνοψίζεται ως το καμίνι που θέλουν να μπουν μέσα και να εξαϋλωθούν, επιθυμώντας – στην κυριολεξία διακαώς - να ενσαρκωθούν στο πλατωνικό ανδρόγυνο του μύθου.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η αγάπη είναι το όνειρο της απόλυτης ένωσης και κάποιες φορές είναι τόσο δυνατή που τη ληξιαρχική της πράξη έρχεται να την υπογράψει ο θάνατος. Μην τρελαίνεστε. Και ο θάνατος μέσα στη ζωή είναι.

Πέρα από κάθε θρησκειολογική εμμονή, μια εξαιρετική περιγραφή της αγάπης είναι αυτή που κάνει ο Aπόστολος Παύλος στην Προς Kορινθίους A’ επιστολή του:
«H αγάπη μακροθυμεί, είναι ευεργετική, η αγάπη δεν μεγαλοπιάνεται, δεν φουσκώνει από περηφάνια, δεν συμπεριφέρεται άσχημα, δεν ζητά τα δικά της, δεν παροξύνεται, δεν σκέφτεται το κακό, δεν κάνει υπολογισμούς, δεν χαίρει την αδικία, συγχαίρει όμως την αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει κι όλα τα υπομένει».

Aπίστευτες απαντήσεις για το θέμα «αγάπη» έχουμε κι από μικρά παιδιά που απαντούν με το δικό τους τρόπο στο ερώτημα «τι είναι αγάπη», όπως μου τις έστειλε ένας φίλος μου, εκπαιδευτικός, με mail…

Ρεβέκκα, 8 ετών'Όταν κάποιος σε αγαπά, ο τρόπος που προφέρει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του

Βασίλης, 4 ετώνΑγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι άφτερ σέιβ και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλον
Κάρολος, 5 ετών
Αγάπη είναι όταν βγαίνεις για φαγητό και δίνεις στον άλλο τις μισές τηγανητές σου πατάτες χωρίς να του ζητάς να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του

Χριστίνα, 6 ετώνΑγάπη είναι αυτό που σε κάνει να χαμογελάς όταν είσαι κουρασμένη
Τι είναι, αλήθεια, η αγάπη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...