Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

‘Αρθρο τής έφημερίδας Τά Νέα, «Μαύρη Τρύπα θα καταπιεί τη Γη» CΕRΝ: δικαστική προσφυγή κατά της υπερμηχανής που αναζητεί το μυστικό του Σύμπαντος / Στό CERN ή άνακάλυψη τού αιώνα – Έντόπισαν άντιύλη.


Υποπτεύονταν την ύπαρξή της αλλά ποτέ δεν είχαν καταφέρει να παρατηρήσουν άτομα αντιΰλης τόσο ώστε να καταλάβουν τι είναι πραγματικά. Το κατόρθωσαν στο CERN για έξι δευτερόλεπτα
Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) κατάφεραν για πρώτη φορά να “παγιδεύσουν” 38 άτομα αντιύλης, συγκεκριμένα αντι-υδρογόνου. Αντι-υδρογόνο είχε παραχθεί ξανά στο παρελθόν, είχε όμως τότε καταστραφεί αμέσως μόλις είχε έρθει σε επαφή με την κανονική ύλη, ενώ αυτή τη φορά κατέστη δυνατό τα άτομα αντιύλης να διατηρηθούν, σε συνθήκες κενού, έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Οι 40 ερευνητές από επτά χώρες, που απάρτιζαν την ερευνητική ομάδα του πειράματος Alpha του CERN, με εκπρόσωπο τον φυσικό Τζέφρι Χανγκστ του πανεπιστημίου Άαρχους της Δανίας, μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC. Όπως ανέφεραν, η ικανότητα μελέτης τέτοιων ατόμων αντιύλης θα επιτρέψει στο μέλλον την πραγματοποίηση αδύνατων μέχρι σήμερα πειραμάτων πάνω σε θεμελιώδη αξιώματα της φυσικής.
Το κυρίαρχο “Καθιερωμένο Μοντέλο” της Φυσικής  υποστηρίζει ότι κάθε σωματίδιο στη φύση  έχει το αντίστοιχο αντι-σωματίδιο. Για παράδειγμα, στο ηλεκτρόνιο αντιστοιχεί το ποζιτρόνιο, το οποίο αξιοποιείται και σε μια ειδική τεχνική τομογραφίας.
Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που απασχολεί τους φυσικούς, είναι γιατί ο κόσμος αποτελείται βασικά πια από ύλη παρά από αντιύλη, η οποία είναι σχετικά σπάνια, παρόλο που όμοιες ποσότητες από τις δύο αυτές καταστάσεις της ύλης πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν κατά τη γέννηση του σύμπαντος.
Η παραγωγή αντι-σωματιδίων  είναι συνηθισμένη στο εργαστήριο, όμως η δημιουργία ολόκληρων ατόμων από αυτά τα αντι-σωματίδια είναι πιο πολύ δύσκολο έργο, που για πρώτη φορά κατέστη εφικτό το 2002 από ερευνητές πάλι του CERN, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέραλντ Γκαμπιέλζε του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Το νέο επίτευγμα, η δημιουργία ατόμων αντι-υδρογόνου  που να διατηρηθούν έστω και λίγο χρόνο, ήταν πιο δύσκολη, επειδή έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος αυτά τα άτομα αντιύλης να μην έρθουν σε επαφή με άτομα κανονικής ύλης, για να μην εξαφανιστούν μέσα σε μια ενεργειακή λάμψη. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό “μαγνητικό πεδίο” γύρω από το οποίο δημιουργήθηκαν και “παγιδεύτηκαν” τα άτομα αντι-υδρογόνου.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι, ανάμεσα σε συνολικά 10 εκατομμύρια αντι-πρωτόνια και 700 εκατομμύρια ποζιτρόνια, σχηματίστηκαν 38 σταθερά άτομα αντι-υδρογόνου, το καθένα από τα οποία “έζησε” για περίπου δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Το επόμενο βήμα θα είναι να παραχθούν ακόμα περισσότερα άτομα αντι-υδρογόνου και να διατηρηθούν σε ύπαρξη για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μελετηθούν καλύτερα.
Στόχος των επιστημόνων είναι επιτέλους να μπορέσουν να συγκρίνουν με την ησυχία τους τα άτομα υδρογόνου και αντι-υδρογόνου, ώστε να καταλάβουν τις διαφορές ύλης και αντιύλης. Οι φυσικοί έχουν ήδη συγκρίνει υπο-ατομικά σωματίδια, αλλά το επόμενο πιο ουσιαστικό βήμα θα είναι η σύγκριση ολόκληρων ατόμων από τις δύο διαφορετικές μορφές ύλης.
Πηγή : http://news247.gr/kosmos/news/sto_cern_anakalypsh_toy_aiwna.642617.html
                                                           
ΣΧΟΛΙΟ
* Έδώ πρέπει νά αναφέρουμε τούς κινδύνους από τό συγκεκριμένο πείραμα, πού άναλύονται στά άρθρα πού ακολουθούν, καί στήν έλλειψη έγκρισης καί νομιμοποίησης από τούς λαους τής Ευρώπης. Επίσης νά υπενθυμίσουμε τήν όμοιότητα τού σήματος τού CERN μέ τό 666, πού κάνει τό όλο θέμα ακόμα πιό ύποπτο. Δείτε εδώ
Σήμα CERN πού παραπέμπει στό 666 
http://norfid.wordpress.com/2010/11/05/%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1-cern-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%cf%8c-666/
                                                           
‘Αρθρο τής έφημερίδας Τά Νέα, «Μαύρη Τρύπα θα καταπιεί τη Γη»  CΕRΝ: δικαστική προσφυγή κατά της υπερμηχανής που αναζητεί το μυστικό του Σύμπαντος, με Ημερομηνία δημοσίευσης : 01-04-08.
Μαύρη Τρύπα θα καταπιεί τη Γη»  CΕRΝ: δικαστική προσφυγή κατά της υπερμηχανής που αναζητεί το μυστικό του Σύμπαντος

Τα πειράματα που διεξάγουν επιστήμονες έξω από τη Γενεύη μπορεί άραγε να καταστρέψουν τον πλανήτη δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα που θα τον καταπιεί; Δικαστήριο της Χαβάης επελήφθη της υπόθεσης, αν και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το σενάριο είναι αβάσιμο.

O μεγαλύτερος και ακριβότερος επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων που έχει κατασκευαστεί στο κέντρο πυρηνικών ερευνών CΕRΝ της Γενεύης προορίζεται να αποκωδικοποιήσει τη φύση του Σύμπαντος. Όμως δύο άνδρες, ο Ουόλτερ Λ. Ουάγκνερ και ο Λούις Σάντσο, προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Χαβάη εναντίον της ευρωπαϊκής αυτής υπερμηχανής υποστηρίζοντας ότι τα πειράματα                                                       
  • ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
  • Θα αναδημιουργήσουν συνθήκες που είχαν υπάρξει αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε τον κόσμο
που πρόκειται να γίνουν «μπορεί να δημιουργήσουν μια μαύρη τρύπα ικανή να σημάνει το τέλος της Γης και ενδεχομένως και του Σύμπαντος». Ζητούν να επιβληθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε το CΕRΝ να μη λειτουργήσει τον επιταχυντή πριν πραγματοποιήσει και δημοσιοποιήσει έκθεση για την ασφάλεια του πειράματος και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Χονολουλού όρισε μια πρώτη συνάντηση με τα εμπλεκόμενα μέρη στις 16 Ιουνίου.
Ο κίνδυνος
Μολονότι ακούγεται παράδοξη, η υπόθεση αυτή θίγει ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια ερευνητές και επιστήμονες: πώς μπορεί να υπολογιστεί ο κίνδυνος από πρωτοποριακά πειράματα και ποιος αποφασίζει αν αυτά θα πραγματοποιηθούν. Φυσικοί απ΄ όλο τον κόσμο αφιέρωσαν 14 χρόνια και 5 δισ. ευρώ στην κατασκευή του LΗC (Large Ηadron Collider), με την ελπίδα ότι, στο εσωτερικό του, τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα αναδημιουργήσουν δυνάμεις και συνθήκες που είχαν υπάρξει για τελευταία φορά ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Βig Βang, τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε τον κόσμο. Ελπίζουν να δουν για πρώτη φορά το λεγόμενο «μποζόνιο του Χιγκς» ή και «σωματίδιο του Θεού», που θα εξηγήσει την ύπαρξη της μάζας και του κόσμου μας. Όμως ο Ουάγκνερ και ο Σάντσο υποστηρίζουν πως οι επιστήμονες του CΕRΝ έχουν υποβαθμίσει τις πιθανότητες ο επιταχυντής να δημιουργήσει μια μικρή μαύρη τρύπα, που θα μπορούσε, λένε, να καταπιεί τη Γη· ή να δημιουργήσει κάτι παράδοξο που θα μετατρέψει τον πλανήτη μας σ΄ αυτό που αποκαλούν «παράδοξη ύλη».
Οι μηνυτές
Ο ένας από τους δύο μηνυτές, ο Ουάγκνερ, είχε σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αλλά αργότερα έκανε το διδακτορικό του στα Νομικά. Το 1999 και το 2000 είχε καταθέσει παρόμοιες προσφυγές προκειμένου να εμποδίσει το αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο του Μπρουκχέιβεν να προχωρήσει σε ανάλογες έρευνες με επιταχυντή χαμηλότερης ενέργειας- όμως οι προσφυγές απορρίφθηκαν το 2001 και ο επιταχυντής αυτός λειτουργεί από το 2000 χωρίς προβλήματα. Για τον Λούις Σάντσο, τα μόνα που είναι γνωστά είναι πως μελετά τη θεωρία του χρόνου και πως ζει στην Ισπανία, ίσως στη Βαρκελώνη.
Κατηγορηματικοί οι επιστήμονες
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του CΕRΝ επεσήμανε πως το δικαστήριο της Χονολουλού δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί ενός διακυβερνητικού οργανισμού στην Ευρώπη και διευκρίνισε ότι δύο έρευνες έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των ερευνών, ενώ μια τρίτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθεί και θα συζητηθεί στις 6 Απριλίου. Ο Ουάγκνερ απάντησε ότι ακριβώς για τον πρώτο λόγο έκανε την προσφυγή, όχι μόνον εις βάρος του CΕRΝ, αλλά και εναντίον του υπουργείου Ενέργειας και του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντών Fermi των ΗΠΑ, που προμηθεύουν το CΕRΝ με υπεραγώγιμους μαγνήτες και υπάγονται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χαβάης.
Αρκετοί επιστήμονες είναι όμως κατηγορηματικοί. «Ο “Large Ηadron Collider” αναπαράγει αντιδράσεις ανάλογες μ΄ αυτές που συμβαίνουν εκατό χιλιάδες φορές την ημέρα με φυσικό τρόπο, όταν οι κοσμικές ακτίνες πέφτουν στην ατμόσφαιρα, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί μαύρη τρύπα», δήλωσε στους «Νew Υork Τimes» η Νίμα Αρκάνι-Χαμίντ του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον.
Πηγή : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=62913
Αρθρο τής Καθημερινής,  «Μαύρη τρύπα από το CERN θα καταπιεί τη… Γη» με Ημερομηνία δημοσίευσης : 01-04-08, πού άποτελεί μετάφραση τού άρθρου τών The New York Times,  Try this headline: Black Hole Eats Earth με Ημερομηνία δημοσίευσης 29-03-08.
Το CERN θα «καταπιεί» τη Γη ή όλο το Σύμπαν
Ανησυχία έχει προκαλέσει το φιλόδοξο πείραμα του ευρωπαϊκού εργαστηρίου CERN, που θα θέσει σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Δικαστική προσφυγή σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητεί την αναστολή του πειράματος, το οποίο -σύμφωνα με τους ενάγοντες- μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μαύρης τρύπας ή άλλης «σκοτεινής ύλης», ικανής να «καταπιεί» όλο τον πλανήτη μας ή ακόμη και όλο το Σύμπαν.
Οι μάχες στο Ιράκ συνεχίζονται. Η Σομαλία είναι σε κατάσταση χάους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε λίγο ρύζι. Τίποτε από αυτά όμως δεν θα έχει σημασία αν επαληθευτούν οι προβλέψεις δύο επιστημόνων στη Χαβάη, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική μήνυση. Ο λόγος για τους φυσικούς Ουόλτερ Γουάγκνερ και Λούις Σάντσο.
Πιστεύουν πως ένας γιγαντιαίος επιταχυντής σωματιδίων –ο οποίος θα ξεκινήσει το προσεχές καλοκαίρι στη Γενεύη τη διαδικασία σύγκρουσης πρωτονίων μεταξύ τους– θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα, που θα καταπιεί τη Γη και ίσως το Σύμπαν. Η μήνυση που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της πολιτείας της Χαβάης στις 21 Μαρτίου επιδιώκει την απαγόρευση του πειράματος από το CERN (Eυρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας) έως ότου διερευνηθούν πλήρως τα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν.
Η επιστημονική κοινότητα δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια δολάρια και 14 χρόνια για να κατασκευάσει τον επιταχυντή σύγκρουσης σωματιδίων «Χάντρον» (Large Hadron Collider – LHC). Ελπίζει ότι τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα δημιουργήσουν ένα φάσμα ενέργειας, το οποίο στο παρελθόν εμφανίστηκε ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά το Big Bang. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τα υπολείμματα της έκρηξης για να εξαγάγουν συμπεράσματα για την υπόσταση της ύλης και των δυνάμεων συμμετρίας της Φύσης.
Ωστόσο, οι Γουάγκνερ και Σάντσο υποστηρίζουν πως οι επιστήμονες του CERN υποβαθμίζουν την πιθανότητα η διεργασία να δημιουργήσει, μεταξύ πολλών δεινών, μια μίνι μαύρη τρύπα που μπορεί να καταπιεί τη Γη. Θα μπορούσε ακόμα, λένε, να δημιουργήσει μια ουσία που είναι ικανή να σμικρύνει τον πλανήτη σε αυτό που ονομάζουμε «σκοτεινή ύλη». Αν και ακούγεται παράξενο, το ζήτημα αγγίζει ένα θέμα που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες: Πώς εκτιμάται δηλαδή το ρίσκο πρωτοποριακών πειραμάτων και ποιος αποφασίζει για την πραγματοποίησή τους;
Οι δύο επιστήμονες προχώρησαν στη μήνυση στη Χαβάη, αν και θα μπορούσαν να την καταθέσουν στη Γαλλία ή την Ελβετία. Το CERN θα πρέπει να αποδεχθεί την υπαγωγή του στη δικαιοδοσία ενός αμερικανικού δικαστηρίου για να έχει η μήνυση ισχύ. Ωστόσο, μια απαγορευτική εντολή προς το υπουργείο Ενέργειας των HΠA και το εργαστήριο Fermi (το οποίο παρέχει στον επιταχυντή τους απαραίτητους μαγνήτες για τη λειτουργία του) μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
Ο υπεύθυνος επικοινωνιών του CERN, Τζέιμς Ζιγιέ, τονίζει πως «είναι δύσκολο ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Χαβάη να έχει δικαιοδοσία έναντι ενός διακυβερνητικού οργανισμού στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε πως «τίποτα δεν δείχνει πως ο LHC είναι επικίνδυνος» επισημαίνοντας πως η ασφάλεια του πειράματος έχει επιβεβαιωθεί από 2 εκθέσεις, με μια τρίτη καθ’ οδόν και η οποία θα γίνει προϊόν δημόσιας διαβούλευσης στο CERN στις 6 Απριλίου. «Σε επιστημονικούς όρους, δεν αποκρύπτουμε τίποτα», είπε ο κ. Ζιγιέ.
Ο κ. Γουάγκνερ, όμως, θεωρεί πως αυτή η άποψη είναι μέρος μιας προπαγάνδας και τονίζει ότι η έκθεση ασφαλείας του CERN είναι «εγγενώς λανθασμένη» και ήρθε καθυστερημένα.
Φυσικά, τόσο από το CERN όσο και γενικότερα έχουν συμπεράνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Ως μέτρο επιπρόσθετης ασφάλειας, η ανώνυμη Ομάδα Εκτίμησης Κινδύνου ξεκίνησε ακόμα έναν έλεγχο. Ο Μικελάντζελο Μανγκάνο, θεωρητικός φυσικός και μέλος της ομάδας, είπε πως «η πιθανότητα μια μαύρης τρύπας να καταπιεί τη Γη είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για να την αφήσουμε σε παλαβούς».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γουάγκνερ κατέθεσε μήνυση. Το έκανε το 1999 και το 2000 για να αποτρέψει τη λειτουργία από το Εθνικό Εργαστήριο Μπρουκχέιβεν του σχετικιστικού επιταχυντή βαρέων ιόντων. Ο επιταχυντής λειτουργεί από το 2000 χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν μακρά ιστορία στον τομέα της Φυσικής. Στα εργαστήρια του Λος Αλαμος, για παράδειγμα, πριν από τη δοκιμή της πρώτης πυρηνικής βόμβας, υπήρχε φόβος ότι η έκρηξη θα έβαζε φωτιά στην ατμόσφαιρα.
«Αυτό που θα συμβεί στο πείραμα του CERN λαμβάνει χώρα 100.000 φορές τη μέρα στην ατμόσφαιρα με τη σύγκρουση της κοσμικής ακτινοβολίας πάνω της», τονίζει ο Νίμα Αρκάνι Χαμέντ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.
Οι νέοι φόβοι, ωστόσο, αφορούν τις μαύρες τρύπες και έχουν αναπαραχθεί τα τελευταία χρόνια σε επιστημονικές μελέτες. Αλλά θα ήταν επικίνδυνες; Ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έχει υποστηρίξει σε άρθρο του το 1974 ότι μια μαύρη τρύπα θα εξαϋλωθεί σε ένα σύννεφο ραδιενέργειας και πρωτογενών σωματιδίων. Κανείς ωστόσο δεν έχει δει μια μαύρη τρύπα να εξαϋλώνεται. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι κ. Γουάγκνερ και Σάντσο, οι μαύρες τρύπες είναι στην πραγματικότητα σταθερές και μια μίνι μαύρη τρύπα θα μπορούσε κάλλιστα να μεγαλώσει, καταπίνοντας τη Γη.
Η φυσικός του Χάρβαρντ Λίσα Ράνταλ, της οποίας τα επιστημονικά άρθρα είχαν συνεισφορά στη φημολογία για την πιθανότητα ο επιταχυντής να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα, επισήμανε σε άρθρο της πέρυσι πως τελικά «ο επιταχυντής δεν θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα. Τα σημάδια της λεγόμενης κβαντικής βαρύτητας, ωστόσο, είναι πιθανόν να εμφανιστούν».
Ως μέρος της έκθεσης ασφάλειας του CERN, ο κ. Μανγκάνο και ο Στιβ Γκίντινγκς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εργάζονται πυρετωδώς τους τελευταίους μήνες ερευνώντας την πιθανότητα εμφάνισης μιας μαύρης τρύπας. Πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εμφανίζονται επιφυλακτικοί μέχρι τα ευρήματά τους να αξιολογηθούν επίσημα. Επισημαίνουν πως το ρίσκο που ενέχει η κβαντική φυσική σημαίνει πως υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε. Οπως λέει και ο κ. Μανγκάνο, «μπορεί το LHC να δημιουργήσει δράκους που θα μας κατασπαράξουν όλους».
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/04/2008_264739 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/04/2008_264695  http://www.nytimes.com/2008/03/29/world/europe/29iht-physics.1.11520991.html
                                                           ΣΧΟΛΙΟ
Βέβαια δέν πρέπει νά ξεχνάμε ότι πανω κι από αυτούς πάνω κι από εμάς είναι ο Θεός πού δέν θά επιτρέψει ΠΟΤΕ μία τέτοια καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...